Badal Haji 2024

MAAF! PENDAFTARAN SUDAH TUTUP!

BADAL HAJI SINGAPORE 2024

Ucapan Takziah Daripada Kami Kepada Anda Yang Kehilangan Ahli Keluarga Yang Tersayang

**********************************

Adakah HUTANG Arwah terhadap RUKUN ISLAMnya telah terlaksana?

Sudahkah anda jelaskan FIDYAH bagi hutang PUASAnya?

Sudahkan hartanya di ZAKATkan?

Sudahkah beliau menunaikan IBADAH HAJI? Jika belum, tunaikan BADAL HAJI untuknya.

Sempurnakan Ibadah Badal Haji sebelum membahagikan harta mengikut FARAID.

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Betulkah Anda Benar-Benar Sayangkan Dia??

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

★ Tidakkah Anda Ingin Menjadi Anak Yang Soleh/Solehah Dengan Membantu Arwah Sempurnakan Ibadahnya??
★ Tidakkah Anda Ingin Menjadi Isteri/Suami Yang Sanggup Berkorbankan Sedikit Harta Untuk Membalas Jasanya??

====================

Ayuh!Tunaikan Badal Haji UntukArwah Yang Tersayang

====================

Apa Itu Badal Haji?

Ibadah Badal Haji adalah bermaksud upah haji yang dibenarkan oleh Islam bagi mereka yang telah uzur atau telah meninggal dunia.

Jika seseorang itu belum mengerjakan ibadat haji ketika hidup sedangkan ia mampu, maka wajib bagi warisnya mengerjakan badal haji untuknya dari harta pusakanya. Jika dia belum mengerjakan ibadat haji kerana tidak mampu, maka adalah sunat bagi warisnya mengerjakan badal haji untuknya dari harta pusakanya, atau dari harta si waris itu sendiri. (sumber: MUIS)

Ibnu Abbas juga meriwayatkan bahawa wanita dari Juhainah datang menemui Rasulullah s.a.w. lalu berkata: “Ibu saya bernazar untuk mengerjakan haji dan dia tidak mengerjakaannya sehingga meninggal dunia, bolehkah saya berhaji untuknya?” Jawab Baginda: ”Ya! Tunaikanlah haji untuknya. Pada pendapat kamu andainya ibu kamu mempunyai hutang, bukankah kamu yang melangsaikannya? Tunaikanlah hak Allah yang wajib atas kamu kerana hutang kepada Allah itu lebih wajar ditunaikan.”  (Riwayat Bukhari)

**********************************

Siapa yang bakal membantu dalam melaksanakan Badal Haji?

Ibadah badal haji tersebut dilakukan oleh mereka yang telah biasa melakukan ibadah badal haji serta penduduk dan  pejalar-pelajar Islam di Madinah dan Mekkah.

Maklumat Dari Saudi

Terdapat 2 cabaran untuk Badal Haji:
1) Harga Permit Haji / Masyair paling rendah adalah SAR3984 (S$1,400) dikenakan bagi setiap orang yang ingin melaksankan Haji bagi tahun 2023, termasuk penduduk Saudi. Kos tersebut belum termasuk segala pengurusan Badal Haji. Sila rujuk maklumat harga Permit Haji yang dikeluarkan oleh Saudi dibawah.

2) Cabaran untuk pegawai kami mendapatkan permit haji, kerana piority diberikan kepada first timer Haji. Sedangkan Badal Haji tidak boleh dilaksanakan oleh orang yang belum pernah melakukan Haji (first timer). Apa pun, kami telah mendaftarkan beberapa nama pegawai kami, mudah-mudahan ada sebahagian atau kesemua mereka dapat Permit Haji tersebut. Amin.

Insya Allah kami akan usahakan untuk melaksanakan Badal Haji tersebut pada tahun ini.
Walaubagaimana pun, sehingga kini (30 Jan 2024) Kerajaan Saudi masih belum lagi mengeluarkan keputusan bagi permohonan Haji untuk rakyatnya & penduduk Saudi. Maka, kesemua pegawai kami yang merupakan penduduk di Saudi masih menantikan kelayakkan untuk melaksanakan Haji bagi tahun ini. Kami jangka keputusan tersebut akan dikeluarkan pada hujung bulan Syawal nanti.

Sekiranya para pegawai kami tidak diberi peluang untuk laksanakan Haji tahun ini atas apa sebab sekali pun, kami akan pulangkan wang anda (refund 100%) bermula 1 Julai 2024.
Sekiranya anda ingin batalkan pendaftaran anda dengan dipulangan duit 100%, anda dibenarkan untuk melakukannya sebelum 15 Mei 2024.

====================

Bagaimana Mendaftar?

====================

★ Boleh dilakukan secara online di lelaman  www.BadalHaji.SG (Borang Dibawah)

★ Daftar di Pejabat kami: 116 Changi Road WIS@Changi #03-13, Singapore 419718

★ Asatizah kami juga boleh ke rumah anda untuk menerima pendaftaran & pembayaran.

★ Sila hubungi kami di talian 9023 0044 /8298 5485

BORANG BADAL HAJI 2024

Isikan borang pendaftaran dengan maklumat yang diperlukan setelah anda membuat pembayaran. Anda akan menerima pengesahan secara automatik setelah menghantar borang tersebut. Semudah itu.

Untuk Pembayaran secara Internet Banking / Bank Transfer

POSB Saving Account: 188-19413-3

OCBC Current Account: 588-0-05439001

Maybank Singapore : 1413-4011-817

PayNow : 9023 0044

Insya Allah kami akan usahakan untuk melaksanakan Badal Haji tersebut pada tahun ini.
Walaubagaimana pun, sehingga kini Kerajaan Saudi masih belum lagi mengeluarkan keputusan bagi permohonan Haji untuk rakyatnya & penduduk Saudi.

Maka, kesemua pegawai kami yang merupakan penduduk di Saudi masih menantikan kelayakkan untuk melaksanakan Haji bagi tahun ini. Kami jangka keputusan tersebut akan dikeluarkan pada hujung bulan Syawal nanti. Sekiranya ada diantara pegaiwai kami yang tidak berjaya mendapatkan Permit Haji, maka kami akan pulang duit anda semula (Full Refund) .

Semoga Allah s.w.t menerima Ibadah Badal Haji tersebut serta mengabulkan segala doa-doa yang disampaikan dan menempatkan Almarhum / Almarhumah dikalangan para Nabi serta orang-orang Soleh & Solehah di Syurga kelak.  Amin Ya Rabbal A’lamin.